Русия отново блокира кораби в Черно море, превозващи спешно необходимото украинско зърно - този

...
Русия отново блокира кораби в Черно море, превозващи спешно необходимото украинско зърно - този
Коментари Харесай

Борел: Русия блокира 50 кораба с украинско зърно в Черно море

Русия отново блокира кораби в Черно море, пренасящи " незабавно нужното "  украинско зърно - този път 50 на брой. Това съобщи на 17 април ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Той добави, че блокът ще " продължи да улеснява износа посредством коридорите за взаимност на Европейски Съюз " по сухопътните граници сред Украйна и блока, които " са донесли на света 25 милиарда тона зърно ".

След като стартира пълномащабната си инвазия в Украйна, Русия блокира украинските пристанища на Черно море, като попречи на Украйна да изнася зърното си и принуди Киев да стартира да изнася по суша през прилежащите страни.

По-рано същия ден Министерството на инфраструктурата на Украйна заяви, че Русия за повторно е блокирала инспекциите на корабите, пренасящи украинско зърно във водите на Турция, което заплашва действието на  " зърнената договорка ".

Сделката с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция, подписана за първи път през юли 2022 година, е от първостепенно значение за прекъсване на внезапното повишаване на международните цени на храните.

На 18 март министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков разгласи удължаването на " зърнената договорка ", което разрешава на Украйна да изнася милиони тонове селскостопански артикули през Черно море за още 120 дни. Новината пристигна, откакто съветски публични лица неведнъж заплашваха да се откажат от договорката, заявявайки, че ще я възобновят единствено в случай че бъдат изпълнени избрани условия и че са " подготвени " да я удължат единствено за 60 дни.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР